Met een elektrische auto kun je besparen op je brandstofkosten en je draagt bij aan een beter milieu. De keerzijde van de medaille is dat je een elektrisch voertuig niet kunt bijtanken, maar je moet ‘m opladen. Bij daarvoor bestemde laadplekken of via laadpalen thuis. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een laadpaal op het eigen terrein te plaatsen, maar als je die mogelijkheid wel helpt is het slim om er eens over na te denken. Het brengt namelijk een hoop voordelen met zich mee. In onze blog vertellen we dan ook meer over de oplossing.
Laadpalen langs de snelweg en in de woonwijk
De laadpalen in je woonwijk en langs de snelweg zijn vrij toegankelijk voor iedereen die ook een abonnement afsluit. Ze zijn bedoeld om tijdelijk je auto op te laden, maar het is de afspraak dat je de auto ook weer weghaalt als het laden is voltooid. Het is geen permanente parkeerplaats, maar lang niet iedereen houdt zich aan de afspraak om de auto weg te halen als die opgeladen is. Dat kan frustrerend zijn als de beschikbare plekken bezet zijn en je je elektrische auto niet kunt opladen. Een ander nadeel is dat het ook nog eens een stuk duurder is om een openbare laadpaal of snelladers te gebruiken. De prijzen variëren tussen de € 0,30 en € 0,75 per kWh. Het kan in theorie ook goedkoper zijn om juist bij de openbare laadpalen je auto op te laden.
Snelladers zijn de laadpunten die je langs de snelweg vindt. Het laden bij deze plekken is niet alleen schreeuwend duur, maar je bent ook weer afhankelijk van of er wel ruimte is om je auto op te laden. Ze zijn ook alleen handig als je even moet bijladen als je accu bijna leeg is en je nog een aantal kilometers te rijden hebt. Ze zijn niet bedoeld om je auto volledig op te laden, want dat duurt ook te lang en het kost ook nog eens vreselijk veel geld.
De keuzes die je hebt
Laadpalen zijn in verschillende soorten, maten en prijsklassen te koop, terwijl ook de functies nogal uiteenlopen. Je kunt zelf een beetje bepalen hoeveel geld je aan de oplossing uitgeeft en dat is natuurlijk ook afhankelijk van wat je wensen zijn. Een slimme laadpaal die je met een app kunt bedienen is bijvoorbeeld een stuk duurder dan een simpele traditionele laadpaal zonder extra functies. Een slimme laadpaal biedt dan wel weer mogelijkheden, zoals keuzes wanneer en hoe je auto wilt opladen en je hebt meer inzicht in je verbruik en je kosten. Heb je geen ruimte voor de traditionele laadpaal, maar wel een carport tot je beschikking? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een wallbox. Een wallbox zijn laadpalen die veel compacter zijn en tegen de muur geschroefd kunnen worden. Daardoor zijn ze uitermate geschikt voor overkappingen, garages en carports. Een groot voordeel van wallboxes is ook dat ze in verschillende varianten te koop zijn en vaak ook verschillende functies bieden, waarmee je bijvoorbeeld meerdere elektrische voertuigen tegelijkertijd kunt opladen.